Prima pagină > Se Intampla In Romania > Fără Mondenii, Cronica Cârcotaşilor sau Divertis! :(

Fără Mondenii, Cronica Cârcotaşilor sau Divertis! :(


Emisiunile de divertisment precum Divertis, Mondenii sau Cronica Cârcotaşilor ar putea fi scoase din grila posturilor TV, dacă Noul Cod Civil va fi adoptat.

https://i1.wp.com/www.paginademedia.ro/wp-content/uploads/carcotasii-2.jpg

Una din prevederi stipulează că “utilizarea numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în alt scop decât informarea legitimă a publicului” este considerată atingere adusă vieţii private.

Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media cer Ministerului Justiţiei să elimine de urgenţă prevederile din proiectul de Cod Civil care afectează libertatea presei.

Organizaţiile semnatare consideră ca modul în care sunt formulate anumite prevederi referitoare la viaţa privată, protecţia datelor cu caracter personal, protecţia demnităţii umane, respectul datorat persoanei decedate şi dreptul la replică şi rectificare limitează drastic libertatea de expresie şi pun în pericol libertatea şi buna funcţionare a presei.

Câteva probleme grave sesizate de cele trei organizaţii:

 • Este considerată drept atingere adusă vieţii private “difuzarea de imagini care prezintă (…) aspecte exterioare ale locuinţei private, fără acordul celui care o ocupă în mod legal”. Această prevedere este extrem de vagă şi imposibil de aplicat în cazul blocurilor de locuinţe, de exemplu sau a imaginilor de ansamblu.
 • Atingere adusă vieţii private este considerată “difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise sau audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză.” Nu este specific definită aici nicio excepţie de interes public.
 • O altă atingere adusă vieţii private este considerată: “utilizarea numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în alt scop decât informarea legitimă a publicului”. Din această prevedere înţelegem că o emisiune de tip pamflet politic şi social cum ar fi Divertis Show, Cronica cârcotaşilor, Mondenii nu mai pot avea loc pentru că folosirea asemănării cu un prim-ministru sau preşedinte nu mai sunt posibile.
 • Proiectul introduce posibilitatea obligării prin decizia instanţei la publicarea unui drept la replică. Obligarea la publicarea dreptului la replică este excesivă şi constituie o interferenţa editorială nejustificată a autorităţilor publice în lipsa judecării pe fond a cauzei.
 • Alte prevederi ale proiectului de Cod Civil nu intră în conflict numai cu dreptul la libertatea de exprimare, ci, în primul rând, cu logica. De exemplu, art. 78 alin. 2 ne spune că: “Este interzisă orice atingere adusă imaginii, onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia sau fără ca legea să permită acest lucru”.
 • Posibilitatea oferită celui care se consideră lezat în drepturile sale nepatrimoniale de a căuta reparaţii inclusiv prin “serchestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulaţie a bunurilor ori a mijloacelor care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea faptei prejudiciabile” este extrem de periculoasă, punând în pericol potenţial însăşi funcţionarea întreprinderii de presă.

https://i2.wp.com/www.romanialibera.ro/foto/143/142488/art_142488_1.jpg https://i2.wp.com/berilac.com/wp-content/uploads/2008/10/divertis.jpg

Conform alineatului 2 din articolul 78(a se citi mai sus) ar rezulta că, dacă cei de la Mondenii de exemplu ar vrea să facă o scenetă cu, să zicem, Traian Băsescu, în care acesta apare ca fiind hoţ, trebuie mai întâi să se duca la acesta, şi el să le dea scris că este de acord să-i fie folosit numele şi imaginea într-o scenetă în care el apare ca hoţ. O idioţenie mai mare ca asta n-am mai auzit. În loc să se ia de emisiunile „otevizate”, unde sunt invitate toate panaramele pământului, interzic nişte emisiuni care spun pe faţă ce se întâmplă cu adevărat în România. Adevărul, care şi aşa este limitat la TV, va mi şi mai limitat, în urma acestei prevederi. RUŞINE! Ţară de căcat, legi de căcat!

Anunțuri
 1. leo
  Martie 22, 2009 la 10:13 am

  se descurca ma ei :))

 2. leo
  Martie 22, 2009 la 10:13 am

  si cu codu ala

 3. un
  Martie 25, 2009 la 6:35 pm

  perfect scot timpeniile ?nu cred

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: