Prima pagină > Alte Chestii > Sărbătoarea De Paşte

Sărbătoarea De Paşte


Cea mai importantă sărbătoare de peste an, Paştele, comemorează evenimentul central al creştinismului, Învierea lui Iisus Hristos.

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este cheia de boltă a credinţei noastre şi totul pleacă de la acest eveniment. Aşa cum zicea Sfântul Apostol Pavel, „dacă nu ar fi existat Învierea, zadarnică ar fi propovăduirea noastră şi credinţa voastră””.

Astfel, miloane de români cu credinţă în Dumnezeu se vor aduna sâmbătă, aproape de miezul nopţii, pentru a vesti Învierea Domnului şi pentru a se bucura de această veste rostind „„Hristos a Înviat!”„.

Dar până atunci, creştinii ortodocşi mai au de parcurs alături de Hristos o parte din drumul Golgotei, aşa cum o fac simbolic, pe parcursul întregii Săptămâni a Patimilor.

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor atinge apogeul în Vinerea Seacă,  odată cu rememorarea răstignirii lui Iisus Hristos. Aceasta e ziua în care Iisus a fost judecat şi răstignit.

https://i2.wp.com/www.protoieria-onesti.ro/onesti_pogorarea_sf_duh/catedrala_inviere03.jpg

Slujba de Înviere se ţine în aer liber şi asta pentru c㠄la bucuria acestui moment trebuie să participe toată Creaţia, nu numai noi, oamenii”, mai spune Constantin Stoica. Preoţii îndeamnă adunarea să vină să ia Lumină şi să cânte „Hristos a Înviat!”. Apoi, în locuri special amenajate sau în biserică se oficiază Sfânta Liturghie.

Lumânarea este unul dintre cele mai importante simboluri ale Slujbei de Înviere. Credincioşii care merg la biserică se îngrijesc să vină cu lumânări pentru „a lua lumină“: din candela aflată pe sfânta masă, preotul aprinde o lumânare, apoi, ieşind la credincioşi, le adresează chemarea: „Veniţi de luaţi lumină!“

Astfel, în noaptea Învierii, toate lumânările aprinse din biserică, pe care creştinii le ţin în mâini pe toată durata slujbei, sunt, de fapt, o singură lumină. Această lumină este dusă apoi de fiecare, la casa sa. Mulţi creştini păstrează restul de lumânare nearsă din noaptea Învierii şi îl aprind în cursul anului, în timp de furtună sau dacă au un mare necaz în casă.

Paştele se serbează în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primavară (21 martie). Sinodul de la Niceea a stabilit în anul 325 d.Hr. că data Paştelui din fiecare an va fi calculată din vreme de către Patriarhia din Alexandria.

Cum bisericile ortodoxe surori – cea rusă, cea de la Ierusalim, sârbă, georgiană şi cea de la Muntele Athos – nu au trecut la calendarul îndreptat, şi Patriarhia Română a ales să serbeze Paştele odată cu ele. Astfel, pascalia este pe stil vechi, în timp ce sărbătorile pe dată fixă, pe stil nou. De aici, şi diferenţa faţă de data Paştelui catolic.

Pe această cale, doresc să vă adresez Paşte Fericit şi Hristos a Înviat!

Mai multe detalii despre această sărbătoare aici .

 

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: