Prima pagină > De Prin Lume > La Mulţi Ani, Internetule!

La Mulţi Ani, Internetule!


Astăzi, 2 septembrie 2009, Internetul împlineşte 40 de ani. Mai jos aveţi povestea internetului, de la apariţie până în prezent:

În 1969, pe 2 septembrie, la Universitatea din Los Angeles, California, a avut loc primul schimb de date între două calculatoare în cadrul testului unei reţele militare experimentale denumite Arpanet. Prima conexiune la distanţă mare, între UCLA şi Institutul de Cercetare Stanford din Menlo Park, California, a avut loc pe 29 octombrie, deşi reţeaua a cedat după primele două litere ale cuvântului „logon“. Mai târziu, universităţile din Santa Barbara şi Utah s-au alăturat experimentului. În 1970, Arpanet a „primit“ primul releu, amplasat în statul Massachusetts, la Cambridge.
E-mail crash symbol
Doi ani mai târziu, Ray Tomlinson a introdus e-mail-ul în reţea, alegând simbolul „@“ ca mod de a specifica adresele e-mail aparţinând altor sisteme. În 1973, Arpanet dobândeşte primele relee internaţionale, în Anglia şi Norvegia. În anul următor, Vint Cerf şi Bob Kahn dezvoltă o tehnică de comunicaţii denumită TCP, care permitea mai multor reţele să se „înţeleagă“ una pe cealaltă, creând astfel un internet adevărat. Ulterior, conceptul a evoluat în TCP/IP.
În 1983, este propus sistemul numelor de domenii, iar sufixele precum „.com“, „.gov“, „.edu“ apar un an mai târziu. În 1988, unul dintre primii viruşi de internet, un „worm“, loveşte mii de calculatoare. În 1989, Quantum Computer Services, în prezent AOL, lansează serviciul America Online pentru calculatoarele Macintosh şi Apple II, ducând la o expansiune ce a atins 27 de milioane de utilizatori în America până în 2002.

0-19492-worldwideweb

În 1990, Tim Berners-Lee, în timp ce lucra la dezvoltarea unui mijloc de control de la distanţă la computerele de la CERN, creează World Wide Web. Trei ani mai târziu, Marc Andreessen şi colegii săi de la Universitatea din Illinois creează Mosaic, primul browser de internet care combina text şi grafică pe o singură pagină, deschizând calea pentru Web cu un soft uşor de folosit. În anul următor, Andreessen şi alţii din echipa Mosaic înfiinţează o companie pentru dezvoltarea primului browser de Web comercial, Netscape, atrăgând interesul corporaţiei Microsoft şi al altora.
Conceptul de „spam“ apare din cauza a doi avocaţi specializaţi pe domeniul imigrărilor, care făceau publicitate serviciilor lor de loterie a cărţilor verzi. În 1995, se deschide Amazon.com Incorporated.
În 1996, se promulgă în Statele Unite prima lege privind pornografia online. Doi ani mai târziu, în 1998, apare Google Inc., un proiect „născut“ în căminele de la Stanford. Executivul american deleagă supervizarea politicilor numelor de domenii către ICANN (organizaţia „Internet Corporation for Assigned Names and Numbers“). În acelaşi an, corporaţia Microsoft este acţionată în instanţă de Departamentul de Justiţie şi de 20 de state americane sub acuzaţia de concurenţă neloială faţă de Netscape şi alţi competitori de pe piaţă.
În 1999, Napster popularizează schimbul de fişiere – melodii pe internet. Populaţia „online“ în lume depăşeşte 250 de milioane. Focul „.com“ din anii ’90 începe să se stingă. Amazon.com, eBay şi alte pagini de internet sunt îngenuncheate într-unul dintre primele atacuri atât de puternice încât utilizatorii legitimi nu le mai puteau accesa. În 2002, numărul utilizatorilor de internet depăşea 500 de milioane. În 2004, Mark Zuckerberg, student la Universitatea Harvard, lansează Facebook, iar în 2005 apare YouTube. Un an mai târziu, populaţia pe internet număra peste un miliard de utilizatori în întreaga lume.
În 2007, Apple Inc. lansează iPhone, internetul wireless devenind disponibil pentru milioane de oameni. În 2008, internetul număra 1,5 miliarde de utilizatori, China trecând pe primul loc, înaintea Statelor Unite, cu 250 de milioane de utilizatori.

Sursa

Reclame
  1. septembrie 2, 2009 la 8:01 am

    Multi ani sanatosi inainte! 🙂

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: