Prima pagină > Se Intampla In Romania > Da’ cu maidanezii ce facem?

Da’ cu maidanezii ce facem?


Înainte de a începe articolul propriu-zis, vreau să lămuresc de la bun început un lucru: eu iubesc animalele, în special câinii. Dacă ar exista o cale să fie toţi salvaţi, aş alegea-o cu cea mai mare plăcere şi fără să stau prea mult pe gânduri.

CU TOATE ACESTEA, ÎNSĂ, trebuie să recunoaştem faptul că situaţia câinilor maidanezi din Bucureşti, dar şi din ţară, a scăpat TOTAL de sub control. În anul 2008 în ţară erau raportaţi peste 1.000.000 de câini. În 2013 numărul lor s-a triplat.

Explicaţia? Proasta gestionare a banilor de către adăposturile de câini, dar şi de către aşa-zisele asociaţii pentru protecţia animalelor. Vorbim de zeci de milioane de euro anual, bani ce ar putea fi folosiţi pentru ridicarea de şcoli, grădiniţe, sau, de ce nu, pentru crearea de noi locuri de muncă. Banii aceştia, însă, nu sunt irosiţi. Nu, ei se regăsesc în vilele, maşinile şi vacanţele băieţilor deştepti, care amână problema cu care se confruntă cei peste 21 de milioane de români, pentru a se îngriji de bunăstarea personală.

Cea mai bună soluţie, în opinia mea, referitor la problema câinilor maidanezi, ar fi EUTANASIEREA, cu care sunt perfect de acord, întrucât, aşa cum am spus mai sus, situaţia a scăpat  total de sub control.

Ştiu, o să îmi săriţi în cap, că de ce nu îi ducem să stea în adăposturi. Dintr-un motiv foarte, foarte simplu: întreţinerea unui câine ne-ar costa aproximativ 500 lei/zi. La 3 milioane de câini faceţi şi voi socoteala. Sunt bani cu care s-ar putea face nişte lucruri utile pentru OAMENI, deoarece nu putem să punem un animal mai presus de un om.

Problema înmulţirii câinilor ar putea fi estompată prin sterilizare, însă, din nou, aceasta sterilizare costă mult prea mult, iar în peste 80% din cazuri nu are efect, după 3-4 luni câinii înmulţindu-se din nou. De asemenea, sterilizarea nu rezolvă problema agresivităţii, întrucât aceasta ne îngrijorează mai mult.

A trebuit sa moară încă un copil, un suflet nevinovat, ca să iasă din nou autorităţile pe sticlă şi să se bată cu cărămida în piept, mai ceva ca la alegeri, că vor rezolva o dată pentru totdeauna problema câinilor maidanezi. Şi o vor rezolva. La fel cum au rezolvat-o de 23 de ani încoace. Anual, peste 1.000.000 de oameni din toată ţara ajung la spital muşcati de câini. Până acum au fost 3 cazuri (oficiale şi mediatizate) de oameni care au fost ucişi de câinii maidanezi. Oare de câtă vărsare de sânge mai este nevoie pentru ca autorităţile să deschidă într-un final ochii şi să conştientizeze că prioritare nu sunt vacanţele lor, ci sănătatea populaţiei, şi să ia măsurile necesare?

Întâi de toate, cea mai simplă şi mai eficientă soluţie ar fi strângerea câinilor din jurul blocurilor, şi întrebaţi locatarii dacă doresc vreun câine, pe care să şi-l ia acasă şi de care să aibă grijă, evident sub semnatură. Mai departe, câinii nerevendicaţi să fie duşi în adăposturile special amenajate şi in care acum bate vântul, unde vor fi ţinuţi timp de 7-10 zile, perioadă în care oricine doreşte să ii adopte este liber să o facă, evident sub semnatură. Într-un final, câinii care nu sunt adoptaţi în această perioadă să fie eutanasiaţi, iar procesul să o ia de la capăt, cu capturarea lor de pe străzi.

Spuneam de cei care adoptă câinii sub semnatură. Aceştia vor trebui verificaţi din 3 în 3 luni, sau din 6 în 6 luni, pentru a vedea daca într-adevăr respectă clauzele specificate în contractul de adopţie încheiat (control medical, hrană corespunzătoare, adăpost corespunzător, să nu îl lase liber pe stradă), iar cine nu respectă toate aceste reguli să fie amendat, pentru a conştientiza, atât el cât şi celelalte persoane, că adopţia unui câine maidanez nu este ceva cu care să te poţi juca. Totodată, cine este prins aducând câinii din ograda de la ţară în oraşe, dar şi cei care sunt prinşi dându-le de mâncare în faţa blocului să fie, de asemenea, amendaţi. În felul acesta vom scăpa şi de câinii maidanezi, nu se vor cheltui nici atâţia bani de la contribuabili cu îngrijirea câinilor în adăposturi, şi toata lumea va fi mulţumită.

La nivel mondial, însă, situaţia stă cu totul altfel:

În Statele Unite ale Americii, orice câine găsit pe stradă şi care nu este revendicat de nimeni timp de cinci zile, chiar dacă teoretic are un stăpân pentru că are la gât un element de identificare, este eutanasiat.

În Marea Britanie, câinii maidanezi care sunt găsiţi pe străzi sunt ţinuţi în adăposturi, iar dacă în şapte zile nu sunt revendicaţi, sunt fie daţi spre adopţie, fie eutanasiaţi.

În Irlanda, câinii maidanezi sunt adăpostiţi şi eutanasiaţi în cazul în care proprietarii nu îi revendică în termen de 5 zile. În plus, în cazul în care un propietar nu îşi supraveghează câinele corespunzător, primeşte pe loc o amendă.

În Germania, câinii fără stăpân sunt sterilizaţi gratuit de autorităţi, dar prezenţa lor pe străzi este un caz rar. Şi asta datorită unei legislaţii bine puse la punct. Persoanele care abandonează animalele pe străzi trebuie să achite amenzi usturătoare. În plus, în această ţară sunt foarte multe adăposturi pentru animale, atât private, cât şi de stat.

Şi lista continuă, dar aţi înţeles ideea. Lumea civilizată a înţeles problema câinilor maidanezi şi a făcut şi face tot ce îi stă în putere ca problema să fie eradicată de la rădăcină, nu doar cosmetizată prin tăierea unor rămurele, aşa cum se întâmpla la noi.

Avem nevoie de o strategie foarte bine pusă la punct, avem nevoie de amenzi, pentru că românul e învăţat să facă totul ca şi cum s-ar afla în ograda lu’ mă-sa şi lu’ ta-su. Trebuie educat sa trăiască într-o comunitate unde există legi, iar încălcarea lor se sanţionează aspru, pentru ca a doua oară când va vrea să le încalce să îşi aducă aminte de consecinţe. Însă, fiind în România, o să mai fie mulţi oameni muşcaţi si omorâţi până ce situaţia o să intre pe un făgaş normal.

Anunțuri
  1. Februarie 16, 2015 la 1:22 am

    Toti suntem de acord cu eutanasierea maidanezilor doar ca mai sunt uni care sunt suparati pentru disparitia maidanezilor …si fac galagie mare . Sunt destui asa zisi ” iubitori de maidanezi ” care traiesc dupa banii primiti din donatii pe spatele maidanezilor si astia sunt foarte agresivi extrem de agresivi . Pai cum sa nu si agresiv si sti ca ramii fara banutii primiti GRATIS de la prosti .

  2. Februarie 16, 2015 la 1:23 am

    Toti sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor din romani doar ca mai sunt uni care sunt deranjati pentru disparitia maidanezilor …si fac galagie mare . Sunt destui asa zisi ” iubitori de maidanezi ” care traiesc dupa banii primiti din donatii pe spatele maidanezilor si astia sunt foarte agresivi extrem de agresivi . Pai cum sa nu fi si agresiv si sti ca ramii fara banutii primiti GRATIS de la prosti .

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: